Taxi voor andere kinderen? | Verzekeringshuys.be

Bel ons gerust

059 44 64 34

Maak een afspraak

Meeuwenlaan 39 - Westende Bad

Stuur een e-mail

Persoonlijke aanpak

Wij komen tot bij u langs!

Bent u verzekerd als vrijwillige taxichauffeur bij schooluitstap?

De ouder die zich vrijwillig als chauffeur heeft opgegeven, kan de verantwoordelijkheid voor een ongeval niet in de schoenen van de school schuiven.

Het gebeurt weleens dat een school de ouders inschakelt om de kleuters naar de zwemles te brengen. Wat als er tijdens die autorit een ongeval gebeurt? Kan de schoolverzekering dan soelaas bieden?

Peuters die naar het zwembad moeten en de schoolbus is er niet? Extra chauffeurs nodig voor een schoolexcursie? Die dingen gebeuren en dan zijn er altijd wel ouders die tijdens de schooluren vrijwillig en zonder enige vergoeding voor taxichauffeur spelen. Ze zijn graag bereid een handje toe te steken en schakelen hun eigen wagen in om de schoolkinderen naar de activiteit te brengen, ze daar te vergezellen en nadien eventueel terug naar school te voeren. Maar wat zijn de gevolgen als u tijdens die rit een ongeval veroorzaakt? Kunt u dan een beroep doen op een verzekering afgesloten door de school?

Helaas niet. ‘Als de ouder het ongeval veroorzaakt en de inzittende kinderen gewond raken, moet de ouder een beroep doen op zijn eigen, verplichte autoverzekering. ‘Ook al gebeurt het ongeval tijdens de schooluren. De ouder die zich vrijwillig als chauffeur heeft opgegeven, kan de verantwoordelijkheid voor het ongeval niet in de schoenen van de school schuiven.’

De inzittende kinderen vallen onder de bijzondere bescherming van de zwakke weggebruiker. De autoverzekering zal de slachtoffers vergoeden voor alle lichamelijke schade, ook als het ongeval te wijten is aan een andere bestuurder.

Het is wel mogelijk dat er, naast de vergoedingen uitgekeerd door de autoverzekering, bedragen worden uitbetaald door de ongevallenverzekering van de school. Bijvoorbeeld als een kind bij zo’n ongeval een been zou verliezen. Dan kan de schoolpolis leiden tot een bijkomende invaliditeitsuitkering. Die komt dan boven op de vergoeding uitbetaald door de verplichte motorrijtuigenverzekering.

Bent u zelf aansprakelijk voor het ongeval, dan moet u mogelijk ook opdraaien voor de franchise van de omniumverzekering die de schade aan uw auto dekt. Dat bedrag kunt u niet van de school terugeisen. Hetzelfde geldt als uw foutief rijgedrag zou leiden tot een verhoging van de jaarlijkse verzekeringspremie. U moet de financiële gevolgen zelf dragen en kunt ze niet verhalen op de school.

Niet te veel kinderen

Een onachtzaamheid die bij een dergelijke ‘goede daad’ weleens vaker wordt begaan, is de drang om te veel kinderen in uw auto te ‘proppen’. U mag zo veel kinderen meenemen als er zitplaatsen en veiligheidsgordels zijn. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Zijn de kinderen groter dan 1,35 meter, dan is een kinderzitje niet meer verplicht, maar moeten ze wel de veiligheidsgordel dragen.

Kinderen mogen daarnaast, ongeacht hun leeftijd, voorin zitten op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet voorschrijft. Tenzij u met een grote monovolume rijdt, mag u doorgaans niet meer dan vier kinderen meenemen.

Privacy & Cookies - Webdesign D&D Creation