Boom op buur zijn dak? | Verzekeringshuys.be

Bel ons gerust

059 44 64 34

Maak een afspraak

Meeuwenlaan 39 - Westende Bad

Stuur een e-mail

Persoonlijke aanpak

Wij komen tot bij u langs!

Boom valt op dak van buren: welke verzekering?

Als een boom uit uw tuin op het dak van de buren valt, vergoedt uw familiale verzekering de schade. Zonder familiale verzekering draait u zelf voor alle kosten op.

Maar ook voor bomen

Maar u bent ook aansprakelijk voor de goederen waarvan u de eigenaar of bewaarder bent. Daaronder vallen onder andere de bomen in uw tuin, ook als u huurder bent. Als uw boom op het dak van de buren valt, moet u met andere woorden die schade vergoeden.

Familiale verzekering vergoedt

De kosten aan een dak kunnen flink oplopen. Om u daartegen te beschermen, kunt u een familiale verzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die u of iemand van uw gezin aan derden veroorzaakt. In de praktijk zullen de buren eerst aankloppen bij hun brandverzekering. Vervolgens zal de brandverzekering van de buren die vergoeding terugvragen aan uw familiale verzekering.

Brandverzekering komt niet tussen

Stel dat u geen familiale verzekering hebt. Kunt u dan terecht bij uw brandverzekering? Nee. De waarborg burgerlijke aansprakelijkheid in de brandverzekering dekt immers enkel de schade die uw woning veroorzaakt. Concreet is dat het gebouw en de eventuele bijgebouwen, terrassen en binnenplaatsen. De schade die de bomen in uw tuin veroorzaken, is dus niet verzekerd door uw brandverzekering.

Overmacht in uitzonderlijke gevallen

Slechts in uitzonderlijke gevallen bent u niet aansprakelijk als uw boom op het dak van de buren valt. Dat is het geval bij overmacht: u kon er niets aan doen. Jammer genoeg bestaat van overmacht geen afgelijnde definitie. Overmacht wordt daarom geval per geval bekeken. Soms oordeelt een rechter dat een storm met windsnelheden van 120 km per uur overmacht is, in andere gevallen windsnelheden van 150 km per uur. Met een familiale verzekering hoeft u zich daar alvast geen zorgen over te maken, en speelt u op veilig.

Boom valt op eigen dak

Uw boom kan natuurlijk ook op uw eigen dak vallen. Dan kunt u wel terecht bij uw eigen brandverzekering. Daarbij maakt het niet uit hoe hard het heeft gewaaid, of waarom de boom is gevallen. De schade door omvallende bomen wordt immers vergoed binnen de waarborg ‘botsing’ van uw brandverzekering, en niet binnen de waarborg ‘stormschade’.

Privacy & Cookies - Webdesign D&D Creation